top of page

Ergen Çocuğum Ders Çalışmıyor

  • Yazarın fotoğrafı: İlayda Korkutmaz
    İlayda Korkutmaz
  • 3 Oca
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 10 Oca

Bu yazı, daha önceki bir paylaşımımın devamı niteliğinde. Onu okuyarak başlarsanız, konu hakkında daha çok içgörü kazanabilirsiniz. Buraya tıklayarak konu hakkındaki ilk paylaşıma göz atabilirsiniz.



Siz, çocuğunuz dışarı çıkıp arkadaşlarıyla buluştuğunda veya ders çalışmak yerine telefonuyla ilgilendiğinde ne düşünüyorsunuz? Muhtemelen, “Çocuğum sınavlarından düşük alacak, notları etkilenecek, lise/üniversite sınavlarında zorlanacak, geleceği kötü etkilenecek...” gibi şeyler düşünüyorsunuz. Peki ne hissediyorsunuz? Endişe. Aslında çocuğunuzun geleceği için çok endişeleniyorsunuz. "Ergen çocuğum ders çalışmıyor" düşüncesi, onun geleceği hakkında sizi endişelendiriyor.


Çocuğunuz, ders çalışmaktansa dışarıda arkadaşlarıyla buluşup geziyor veya telefonuyla vakit geçiriyor, bunları yaparken de sizden sürekli uyarılar duyuyor ve rahatsız oluyor. Sizinle bu konuda her tartıştığında neler düşünüyordur? Muhtemelen, “Ebeveynim beni hiç anlamıyor, beni çok sıkıyor, özgürlüğümü kısıtlıyor...” gibi şeyler geçiyordur aklından. Peki nasıl hissediyordur? Bıkkın, öfkeli. Aslında bireyselliğini tehdit altında gördüğü için çok sinirleniyor.


Artık biliyoruz ki, başkasının davranışlarını ve düşüncelerini değiştiremeyiz; yalnızca kendi davranış ve düşüncelerimizi değiştirebiliriz. O zaman, iki taraf da kendi davranışlarını değiştirerek bu döngüden çıkabilir, bununla ilgili basit ve etkili bir anlaşma yapabilir.


Şu sorulara çocuğunuzla birlikte çok net ve belirli yanıtlar bulmanız önemli:


❔Çocuğunuz nasıl davransa onun geleceği için endişeleriniz azalır?

Örn: “Her gün 2 saat ders çalışırsa endişelerim azalır ve uyarmama gerek kalmaz.”


❔Ebeveyni nasıl davransa çocuk daha özgür hisseder?

Örn: “Dışarı çıktığımda gel artık diye sürekli aramazsa, oyun oynarken beni uyarmazsa daha özgür hissedip rahatlarım.”


❔Sizin ebeveyn olarak istekleriniz ve çocuğun genç olarak istekleri gerçekçi mi?

Örn: günde 10 saat ders çalışıp 1 saat keyifli aktivite yapmak veya her gün sürekli oyun oynayıp sadece 30 dk. ders çalışmak


O halde, anlaşma hazır! Çocuğunuz uyarılarınızı duymayıp kendisini daha rahat ve özgür hissetmek için günde en az 2 saat ders çalışacak. Siz, endişelerinizi azaltmak için onu bu konuda uyarmayacak ve o keyifli aktiviteler yaparken onu eve çağırmayacaksınız. Aslında ikiniz de kendi davranışlarınızı değiştirerek daha iyi hissedeceksiniz.


Peki, ebeveyn veya çocuk anlaşmayı bozarsa ne olur?


Bir sonraki yazımı okuyarak bunun hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.🌼



ergen çocuğum ders çalışmıyor

"Ankara uzman çocuk psikoloğu" arayışınız varsa, Ankara'da bulunan "çocuk psikoloğu Ankara" "çocuk ve ergen psikoloğu" İlayda Korkutmaz Temiz ile iletişime geçebilirsiniz. "Ankara pedagog", "Ankara en iyi pedagog", "Ankara çocuk terapisti" veya "Ankara en iyi çocuk psikoloğu" gibi ifadelerle de bir uzman arıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzdaki dikkat problemlerini "eryaman ergen psikolog" veya "eryaman çocuk psikolog" ve "eryaman çocuk psikoloğu" randevusu alarak çözmek istiyor olabilirsiniz. Pedagoglar ve psikologlar birbirinden farklı meslekler olsa da benzerlikleri de bulunmaktadır ve bu benzerlikler bazen ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. Bunların yanı sıra, "ankarada en iyi ergen psikolog" gibi arayışlarınız da olabilir. "Oyun terapisi Ankara", oyun terapileri size ve çocuğunuza "Ankara öfke kontrolü çocuk psikoloğu", "Ankara çocuklarda dikkat eksikliği terapisi", "Ankara kaygı bozukluğu çocuk terapisti", "Ankara çocuklar için travma terapisi", "Ankara çocuklarda özgüven sorunu terapisti" gibi konularda yardımcı olabilir ve çocuğunuzun psikolojik iyi oluşunu sağlayabilir.

 
 
 

Comments


bottom of page