top of page

Ergen Çocuğumla Nasıl İletişim Kurabilirim?

  • Yazarın fotoğrafı: İlayda Korkutmaz
    İlayda Korkutmaz
  • 3 Oca
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 10 Oca

Bu yazı, daha önceki paylaşımlarımın devamı niteliğinde. Onları okuyarak başlarsanız, konu hakkında daha çok içgörü kazanabilirsiniz. Aşağıdaki linklere sırayla tıklayarak konu hakkındaki ilk iki paylaşımıma göz atabilirsiniz:



Kısır döngüyü kırmak için bir anlaşma yaptınız, uygulamaya başladınız ve her şey anlaşmaya uygun ilerlerken ikinizden biri anlaşmayı bozdu mu? O zaman diğeri de anlaşmanın artık bir anlamı kalmadığını, bir işe yaramadığını düşünerek tekrar anlaşmadan önceki davranışlarını sergilemeye başlayabilir ve ikiniz de kendinizi birden o kısır döngünün içinde bulabilirsiniz. "Ergen çocuğumla nasıl iletişim kurabilirim, ne yapmalıyım?" diye içinizden geçirebilirsiniz.


Yaptığınız anlaşmanın düzgün uygulanabilmesi için, anlaşmayı oluştururken şunları da birlikte kararlaştırmanızda fayda var:


❔Ebeveyn, anlaşmayı bozarsa ne olacak?

Ör: Genç de bir kuralı ihlal edecek, ebeveyn gence bir kerelik ekstra hak tanıyacak, ebeveyn özür dileyecek fakat bir daha ihlal ederse gencin oyun oynama hakkı 1 saat artacak vs.). Diyelim ki genç, anlaşmaya uyarak günde 2 saat dersini çalıştı ve şu an bilgisayarda oyun oynuyor, fakat siz onu bilgisayar oynarken rahatsız ediyor ve nasihatler veriyorsunuz. O zaman, anlaşmayı ihlal eden siz olduğunuz için ve sizin ihlalinizde ne yapacağınızı da bu anlaşmayı hazırlarken belirlediğiniz için anlaşmanın size düşen şartına uyacak. Aslında bir nevi, anlaşmanın “ihlal şart”ını yerine getireceksiniz.


❔Genç, anlaşmayı bozarsa ne olacak?

Ör: Ebeveyn de bir kuralı ihlal edecek, genç ebeveyne bir kerelik ekstra hak tanıyacak, genç özür dileyecek fakat bir daha ihlal ederse gencin oyun oynama hakkı 1 saat düşecek vs.). Diyelim ki siz, anlaşmaya uyarak çocuğunuz arkadaşlarıyla dışarıdayken onu aramadınız, fakat çocuğunuz 2 saatten az ders çalışarak anlaşmayı ihlal etti. O zaman, anlaşmayı ihlal eden o olduğu için anlaşmanın ona düşen ihlal şartına uyacak. Aslında bir nevi, genç de “ihlal şart”ını yerine getirecek.


❔Anlaşmaya uymak nasıl pekiştirilecek?

Ebeveyn de genç de anlaşmayı düzenli bir şekilde uygulamaya devam ediyorsa bunu bir arada veya ayrı ayrı ödüllendirmeniz, anlaşmayı pekiştirmek ve sürdürmek için faydalı olabilir. Ör: anlaşmaya aralıksız uyulan her hafta/ay, haftanın/ayın bir günü için ortak bir ödül etkinliği yapmak veya bireysel olarak kendinizi ödüllendirmek.


Özetle, sağlıksız bir kısır döngüdense sağlıklı bir anlaşma döngüsüne girmek ebeveyn-genç ilişkisini güçlendirebilir.



ergen çocuğumla nasıl iletişim kurabilirim

"Ankara uzman çocuk psikoloğu" arayışınız varsa, Ankara'da bulunan "çocuk psikoloğu Ankara" "çocuk ve ergen psikoloğu" İlayda Korkutmaz Temiz ile iletişime geçebilirsiniz. "Ankara pedagog", "Ankara en iyi pedagog", "Ankara çocuk terapisti" veya "Ankara en iyi çocuk psikoloğu" gibi ifadelerle de bir uzman arıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzdaki dikkat problemlerini "eryaman ergen psikolog" veya "eryaman çocuk psikolog" ve "eryaman çocuk psikoloğu" randevusu alarak çözmek istiyor olabilirsiniz. Pedagoglar ve psikologlar birbirinden farklı meslekler olsa da benzerlikleri de bulunmaktadır ve bu benzerlikler bazen ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. Bunların yanı sıra, "ankarada en iyi ergen psikolog" gibi arayışlarınız da olabilir. "Oyun terapisi Ankara", oyun terapileri size ve çocuğunuza "Ankara öfke kontrolü çocuk psikoloğu", "Ankara çocuklarda dikkat eksikliği terapisi", "Ankara kaygı bozukluğu çocuk terapisti", "Ankara çocuklar için travma terapisi", "Ankara çocuklarda özgüven sorunu terapisti" gibi konularda yardımcı olabilir ve çocuğunuzun psikolojik iyi oluşunu sağlayabilir.


 
 
 

Comments


bottom of page