top of page

İnsanlar Beni Hep Üzüyor, Kırıyor, Öfkelendiriyor: İnsanlar Beni Hiç Sevmiyor

  • Yazarın fotoğrafı: İlayda Korkutmaz
    İlayda Korkutmaz
  • 2 Oca
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 3 Oca

“Beni hep çok üzüyorsun, kırıyorsun.”


“Beni o kadar sevindirdin ki sana anlatamam.”


“Keşke böyle davranmasan, o zaman daha mutlu olurdum.”


"İnsanlar beni hiç sevmiyor."


Bu cümleleri hem çok duymuş hem de çok söylemişizdir. Başkası şöyle davransaydı biz mutlu olurduk, böyle yapsaydı biz iyi hissederdik, öyle deseydi biz iyi olurduk; ama başkaları şöyle davranmadığı, böyle yapmadığı ve öyle demediği için biz mutsuzuz ve kendimizi kötü hissediyoruz. Yani bizim duygularımızı belirleyen, başkalarının davranışları. Her türlü duygumuzdan başkaları sorumlu.


O zaman, mutlu olmak ve iyi hissetmek için başkalarının bizim istediğiniz şekilde davranmasına muhtacız. Bu muhtaçlığımızdan dolayı da başkalarının davranışlarını değiştirmeye, başkalarının bizim istediğimiz şekilde davranması gerektiğine hakkımız olduğunu düşünüyoruz.


Bir başkası, biz kendimizi daha iyi ve mutlu hissedelim diye başka türlü davranmayı kabul eder mi? Eğer etmezse biz hep mutsuz olup kötü mü hissedeceğiz? Duygularımızın nedeni hep mi dışarıya bağımlı, içimizde duygularımızın kaynağı olabilecek hiçbir şey yok mu?


Var elbette, düşüncelerimiz.


En yakın arkadaşı tarafından azarlanan iki ayrı kişiyi hayal edin. Birisi “Arkadaşımın bana kızması beni çok sevindirdi!” derken diğeri “Bu olay beni cidden çok üzdü.” diyebilir. Yaşadıkları aynı ama duyguları farklı. Çünkü birisi arkadaşının bu davranışını “Ben onun için değerliyim.” diye yorumlarken diğeri “Beni hiç sevmiyor.” şeklinde yorumlayabilir.


Duygularımızın kaynağı düşüncelerimiz ve yorumlamalarımızsa, bir başkasının davranışı yalnızca bizim duygularımızı ve yorumlamalarımızı açığa çıkaran bir araçtır. Duygularımızı değiştirmek, yorumlama şeklimizin değişmesine; yani tamamen bize bağlı.


O halde, bir başkasının davranışını, düşüncelerini, duygularını değiştiremeyiz. Ancak kendi davranışımızı, düşüncelerimizi ve dolayısıyla duygularımızı değiştirebiliriz. Yani, bir başkasının bizim hoşumuza gitmeyen bir davranışını -bizde istemediğimiz olumsuz duyguların ve yorumlamaların açığa çıkmasına vesile olan davranışlarını- değiştiremeyiz, ancak onun bu davranışına olan yorumlamamızı, tepkimizi ve kendi davranışımızı değiştirebiliriz.


Peki bunu nasıl yapacağız? Buraya tıklayarak bir sonraki paylaşımımı okuyabilir ve konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.



insanlar beni hiç sevmiyor

"Ankara uzman çocuk psikoloğu" veya "Ankara Çocuk Psikoloğu Önerileri" arayışınız varsa, Ankara'da bulunan "çocuk psikoloğu Ankara" "çocuk ve ergen psikoloğu" İlayda Korkutmaz Temiz ile iletişime geçebilirsiniz. "Ankara pedagog", "Ankara en iyi pedagog", "Ankara çocuk terapisti" veya "Ankara en iyi çocuk psikoloğu" gibi ifadelerle de bir uzman arıyor olabilirsiniz. Pedagoglar ve psikologlar birbirinden farklı meslekler olsa da benzerlikleri de bulunmaktadır ve bu benzerlikler bazen ailelerin kafasını karıştırabilmektedir. "Ankara pedagoji" veya "Pedagog Ankara" ifadeleriyle çocuğunuzla yaşadığınız zorlanmalara çözüm arıyor olabilirsiniz. "Oyun terapisi Ankara", oyun terapileri size ve çocuğunuza "Ankara öfke kontrolü çocuk psikoloğu", "Ankara çocuklarda dikkat eksikliği terapisi", "Ankara kaygı bozukluğu çocuk terapisti", "Ankara çocuklar için travma terapisi", "Ankara çocuklarda özgüven sorunu terapisti" gibi konularda yardımcı olabilir ve çocuğunuzun psikolojik iyi oluşunu sağlayabilir.

 
 
 

Comments


bottom of page